tisdag 4 maj 2010

Utställning om mångfaldsåret 2010


På kommunens gymnasieskolor firas Mångfaldsåret 2010 med en utställning om modersmål, som våra lärare och elever har producerat.
Välkomna upp i biblioteket!














tisdag 13 april 2010

Ord - 09


Välkomna på boksläpparfest!
Poesi- och novelltävlingen Ord-09 är nu avslutad och vi har hittat en vinnare och vi har gjort en härlig pocket av 27 av texterna. Och bakom det stiliga omslaget står Hannah Janz.

Så kom till biblioteket torsdagen 22 april kl 19 för att bläddra i boken, mingla lite och lyssna på poeten UKON när han kör en härlig poesiuppläsning så som bara han kan. 30 kronor kostar det och då får man en boken på köpet!

Läs mer här: www.ungcorner.wordpress.com


Vinnare av ORD-09 är novellen Regndropparnas beroende skriven av Ellinor Spång

På andra plats kom novellen Victor (och Siri) skriven av Elise Alexandersson

På tredje plats kom en dadaistisk dikt skriven av Julia Greip

Dessutom är följande bidrag med i boken:
Månadens ordkarga sanning av Anna Nordstrand
Visst gör det ont när knoppar brister av Anton Gummesson
Porträttet av Christina Skagert
Dikt av Oskar Svensson
Papperet är slav för min hand av Ebba Hallström Lindhe
Rymden är oändlig av Elina Andersson
Första gången jag såg dig av Erika Hallgren
Slottet vid juletid av Philip Karlsson
En förnimmelse av maj av Anna-Sara Dahlén
Frigörelsen av Teodor Sjöqvist
Fröken på tredje våningen av Siri Skagert Hellendal
Sanningen om dina tofflor… av Tuva Jidne-Strandell
To die would be an awfully big adventure av Jenny Falk
Allusion av Love Hedman
Och hur hårt du än blundar av Johanna Falk
Den lilla längtan av Fanny Nilsson
Näckens vals av Elena de Wachter
Om jag drömmer igen av Christine Arve
Cynical City av Lis Krooneman
Livrädd med stil av Elin Grönvik
Och en sak hade de gemensamt av Henrik Ek-Elofsson
Att jaga såpbubblor på löpband av Lovisa Fransson
Jag drar mina fötter efter mig av Ludvig Ljungdahl
Jag bygger väggar av mina stjärnor av Jolina Nilsson

fredag 19 mars 2010

Angående skolbion...


Igår visades Michael Moores nya film, Capitalism:A love story, som vårens skolbio för alla elever på skolan. Om man blev intresserad av att kolla in denne samhällskritiker lite mer, så kan vi tipsa om två bra böcker som finns att få tag på via biblioteket, Korkade vita män och Vem har snott mitt land?. Båda är naturligtvis fyllda av Moores blandning av humor, ironi och allvar. Min personliga favorit är nog filmen Roger & Me som nu har ett par år på nacken - en mer sorglig historia om Moores hemstad Flint som nästan ödelades då bilfabriken flyttade från stan...

Kolla också in hans hemsida här: http://www.michaelmoore.com/

måndag 8 mars 2010

Dags för skolteater: Ouch - en rädd show


Tisdag, onsdag och torsdag är det dags för skolteater för alla i årskurs 1 på Teknikum. Pjäsen heter Ouch - en rädd show och går på Regionsteatern bredvid Ringsbergsskolan. Så här presenterar Regionsteatern sin pjäs:

En farlig och provocerande föreställning som vågar ta ett steg längre och möta sin rädsla? Rädsla för det främmande. Rädsla för det man inte känner till. Rädslan för förändring. Och det är inte bara Sverige Demokraterna som är rädda. Vi är rädda för svininfluensan. Rädda för att bli galna. Rädda för att ta första steget och kanske också det sista. Rädda för att sticka ut samtidigt som vi är rädda för att inte synas. Rädda för att bli ensamma samtidigt som vi är rädda för att binda oss vid någon på riktigt. Varför ökar rädslan i vårt samhälle? Vad är det egentligen vi är så rädda för?
Genom ensemblens egna upplevelser, minnen, rykten, artiklar, litteratur och fantasi undersöker vi rädsla i alla dess former. Med monolog. Dialog. Poesi och Rock n roll tas vi oss igenom vår egen rädsla. Rädd. Räddare. Räddast. En kaotisk show.

Läs mer om teatern och deras föreställningar här: http://www.regionteatern.se/

Tänk på att teatern börjar prick kl. 14.00 och att det är viktigt att vara där i tid. Ytterkläder, mössor etc. hänger med i garderoben utanför - garderoben är bevakad.

Ha en riktigt bra föreställning!

fredag 5 mars 2010

Internationella kvinnodagen - 8 mars


På måndag den åttonde mars uppmärksammar vi internationella kvinnodagen i biblioteket genom att presentera en liten utställning med böcker runt ämnet. Kom gärna ner till biblioteket och se och läs böcker om ämnet!


"Den internationella kvinnodagen firas den 8 mars. Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Datumet firas också av FN och i många länder är det en nationell helgdag. Internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 vid den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av Clara Zetkin. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. I en del länder firas dagen genom att kvinnor får presenter och blommor och ett "grattis på kvinnodagen" - en gest som dock många feminister reagerar mot då de knappast anser att det finns anledning att gratulera kvinnor på en dag som uppmärksammar ojämställdheten i samhället." (citat från svenska Wikipedia)

onsdag 3 mars 2010

Katarina Kieri & Per Nilsson - I det här trädet


För många kockar sumpar soppan brukar det heta. Men inte i det här fallet - de välkända ungdomsboksförfattarna Katarina Kieri och Per Nilsson bestämde sig för att skriva en bok ihop och lyckades över förväntan. I mitt tycke är I det här trädet bättre än någon av de böcker som författarna skrivit själva på senaste tiden.


Boken handlar om gymnasietjejen Siri och Jakob som går sista året på högstadiet i en småtråkig småstad. De får ett kapitel i taget att berätta sin historia - Siri har problem med sin alkoholiserade pappa och kompisen Fatima som hon lyckas krångla till det med. Jakob har en historia av att flytta runt från stad till stad och har lätt för att ta på sig skulden för saker han inte gjort - särskilt det som hans brorsa och hans f.d. styvfarsa har utfört.


Om det här hade varit en typisk ungdomsroman så hade säkert Siri och Jakob träffats, tycke hade uppstått och så kanske allt hade löst sig i slutet. Men det här är en speciell och ovanligt bra ungdomsroman, så allt kanske inte sker precis som man tror... Rekommenderas starkt!


/ Markus

Premiär för Teknikums biblioteksblogg!

Varmt välkomna till Teknikums biblioteksblogg!

På den här bloggen kommer du inom kort kunna läsa våra boktips, nyheter, lite om vad som händer på biblioteket och skolan samt mycket, mycket annat. Kom gärna in med tips till bibliotekets personal om vad du vill läsa om här på bloggen eller om du vill hjälpa till!!

Allt gott!